Woodinville Whisky 2011

[Publicerad i Allt om Whisky, men med fel författarnamn, 4/2011 ]

DSCF9201

Sedan förbudstiden tog slut 1933 har Bourbon förknippats med sydstaterna och framförallt Kentucky. Med den nya destilleritrenden som drar fram i USA görs nu Whisky och Bourbon i många stater över hela USA som Texas, New York, Montana och nu också i Washington State. Washington ligger i USAs nordvästra hörn och Seattle är bara ett par timmar ifån Vancouver, och i skuggan av den mäktiga drygt 4000 m höga vulkanen Rainier.

Trots att detta låter som vinter och snö så mildrar Stilla havet klimatet och inåt landet odlas stora mängder vin. I Woodinville nära Seattle ligger hundratals vinerier, mest känd hemma är Chateau St Michelle, och även tidiga mikrobryggarpionjärer som Red Hook som hållit på sedan tidigt 80-tal. Sedan ett år tillbaka finns även Woodinville Whisky. Grundarna är glada amatörer inom spritbranchen men man har lyckats få med veteranen David Pickerell med många år på Makers Mark som konsult. Pickerell är även aktuell med Ryedestillering med nya kultwhiskyn Whiskle Pig (som i väntan på destilleri och lagrat resultat köper in Kanadensisk whisky).

Destilleriet gör Bourbon-whisky och Vodka. Mäsken kokas i 2 kubiks kar, men man är redan igång och utökar till 3 m3 batcher. För att säkra en unik smak har man odlat fram sin egen jäst ifrån insamlad vildjäst, och så mycket som möjligt av råvarorna hämtas lokalt och är organiskt odlade.  För sin Bourbon används majs, råg och kornmalt medan vodkan görs i huvudsak på vete. Bourbontraditionen med Sour mash ger man inte mycket för, ph-värdet tycker man att man kan kontrollera bättre på andra sätt. Mäsken jäser på 4 dagar ut till 10-14% och som är vanligt i USA skickas hela gröten in i pannan utan filtrering.

DSCF9190

Pannorna är europeiska och har åtta reflux plattor i varje kolonn. För att köra vodka i ett steg seriekopplas de två kolonnerna för att ge så ren sprit som möjligt. Enligt amerikansk lag måste den destilleras till 190 proof, runt 95%, och ska vara en rent neutral sprit. När whisky bränns används bara ena kolonnen och plattorna justeras till rätt effekt nås, och spriten måste ligga under 190-strecket.  Med dessa pannor behöver spriten bara köras en gång vilket blir effektivt. Den skotska modellen med återdestillering av heads & tails ger man inte heller mycket för. Första delen av spriten samlas helt enkelt i en hink och går till rengöring, och när destillatet når under tröskeln för att sparas stannas pannorna och resten hälls ut.  Det finns inte tillräckligt mycket alkohol kvar att det lönar sig att blanda in det i nästa batch.

DSCF9197

Mike som visar runt är assistent distiller, ingen i produktionen tycker sig ha gjort sig förtänt av någon ”master” i titeln. Vid besöket strilar vodkan stilla ner i ståltunnan som liknar en gammaldags mjölkflaska och vi besökare uppmanas stoppa in händerna för ett riktigt färskt smakprov. Här är inte tal om krångel med spirit safe, hela kontrollen baseras på kontroll på alla inköp som görs. Han visar också vilstolen som behövs vid de långa körningarna, pannorna går i princip hela tiden förutom för stopp för rengöring och återfyllnad.

I dagsläget är whiskyproduktionen ca 20 fat i månaden, plus ett antal mindre fat som ska mogna fortare. Totalt finns runt 80 normala fat i lagret. En första lagrad produkt ska släppas på årsdagen av starten. Lagringkapaciteten är i dagsläget begränsad ev en minst sagt konstig lokal regel, all whisky måste lagras i samma lokal som den produceras. Idag har destilleriet 2 ”enheter” i rad i den moderna industrilängan men får inte ens förlägga lager i byggnaden bakom.

Vid provsmakningen uppdagar sig en annan konstigt lokal regel. Damen bakom baren häller gärna upp sprit åt oss på andra sidan, men frågar man efter vatten går man bet. Vatten får du ta där i hörnet själv säger hon och pekar. Serverar jag något utöver sprit räknas jag som bartender, och det är jag enligt lagen inte…..

I sortimentet finns nu en vodka och ”Headlong white dog” råwhisky, båda buteljerade vid 40%. För gör-detsjälvaren finns en 55%-ig variant av råspriten som säljs ihop med 2 litersfat, två provningsglas och en liten tratt. Enligt ytterligare en lag får inte sprit säljas i fat till privatpersoner så fatfyllandet får man stå för själv.  Man har redan ett antal utmärkelser från mässor och tidningar för sin Vodka och råwhisky vilket bådar gott, och jag tror nog att med fats inverkan kan den lite oljiga och smöriga spriten bli riktigt njutbar, och vad jag kan tycka är ”whisky”. Med sitt fuktiga och milda klimat bör lagringsförhållandena vara bra, Seattle brukar ju kallas regnhuvudstaden och omges faktiskt av regnskog.  Lagringen lbir kanske långsam ”skotsk” lagring snarare än typisk Bourbon, som  ju brukar ha det lite varmare om öronen i sydstaternas fuktiga hetta.

Produktionen är väldigt småskalig och när det är dags att buteljera annonseras detta på Facebook och några lyckligt (?) lottade får vara med på kalaset. Själv har jag nu en 2 liters ”refilltunna” med Woodinvillesprit på lagring i källaren. Den redan lagrat Copper Fox Ryewhisky och Vodka så vad än resultatet blir lär det inte vara Bourbon.

Allt om Malt