Kings County New York

Första kvällen av uppbyggnad av sidorna rotade jag fram denna opublicerade artikel.

DSC01950-1

Är man på besök i New York med frugan så dras hon ofelbart till 5th Avenues hippa affärer för storshopping. För husfridens skull tog jag istället en promenad från centrums folksamlingar och kommers på Manhattan ut till Brooklyn. Promenaden gick över den historiska och tjusiga Brooklyn Bridge. Väl på Brooklyn avnjutes naturligtvis en pizza-slice nedsköljd med en Brooklyn Lager innan jag letar mig fram till Kings County Distillery som med sina 3 års historia är äldsta spritmakarna i stan.

DSC01957-1

Kings County Distillery.

Historien

Området runt dagens New York blev tidigt i den Europeiska koloniseringen av nordamerika ett befolkningscentrum. Med folk kommer sprit, och spritbränning på Staten Island finns belagt sedan 1640-talet. På Brooklyn samlades bland annat stora mängde Irländska immigranter som både kunde och ville bränna sin egen soppa. I början av 1800-talet fanns många både små och stora destillerier på ön Brooklyn. Produktion och konsumption var otroligt stor i New York, det finns siffor på en medelförbrukning över en liter sprit per person och vecka.

Under inbördeskriget i mitten av artonhundratalet behövde Norsdtaterna pengar och började 1862 för första gången sedan whiskeyupproren på Washingtons tid att beskatta alkohol. Skatt var inget för småbrännarna på Brooklyn och flera gånger i slutet av 1800-talet tågade militär och skattmasar ut från the Naval Yard i jakt på hembrännare. Det blev ofta bråk och det krävdes flera insatser med upp till 1500 militärer som till och med slutade med dödsfall innan de fick bukt med problemen. Förgiftad mjölk från ”Swill Cows” som insjuknat då de matats med destillerirestprodukter gav ytterligare vatten på nykterhetsrörelsens kvarn, och nästan all sprittillvekrning i USA stannade när förbudet inträdde 1920. Efter spritförbudets slut 1933 kom inte tillverkningen tillbaka i New York förrän i modern tid.

Kan själva

Historien om Kings County Distillery är historien om att vilja och kunna göra sprit själv. Ett par kompisar köpte en hembrännarpanna och efter flera misslyckanden tyckte  de att de började få ut drickbara droppar. Bränning för eget och kompisars festbehov blev följden. När även okända började höra av sig om att köpa sprit började tankarna på legal bränning att gro.

Ett företag startades i en lägenhet på knappa 30 kvadratmeter 2010. Några år tidigare hade lagen i New York State ändrats så att små ”Farm Distilleries”  var tillåtna. Det där med ”farm” betyder egentligen bara att majoriteten av råvarorna måste komma från samma delstat, så det gick utmärkt att starta i en liten enrumslägenhet. Kings County var det första moderna destilleriet i staden New York. Idag finns mer än 10 destillerier inom stadens fem Counties, varav Brooklyn, eller Kings County som det också heter är en.

DSC01961-1

Resultatet av första spritkörningen. Antagligen odrickbart eftersom det står på display.

Produktion

Kings County Distillery är inte direkt lantligt trots att det är ett farm-destilleri. Närmaste grannen är New York-polisens upplag för beslagtagna bilar, och inne på det numera nedlagda varvsområdet samlas andra små industrier.  De har ingen mytisk källa att hänvisa till för sin vattenförsörjning. De kör helt enkelt med destillerat kranvatten.

De kokar en något ovanlig Bourbonmäsk, baserad bara på majs och importerad skotsk malt i proportionerna 70/30. De flesta andra producenter använder bara en liten del malt för att få fart på mäskningen och använder sedan vete eller råg som utfyllnad och smakgivare. Som jäskar används vanliga blåa plasttunnor om ca 200 liter. Mäsken jäser i en vecka och kommer då upp i runt 4-5%, så det är en ganska låg alkoholhalt jämfört med 7-8 typiskt i maltmäsk.

Med sin lilla hembrännarpanna i stål kunde de vid starten klämma fram runt 10 liter per dag med 16 timmars arbetsdagar.  De bytte efter ett tag upp sig till sin ovanliga 5-pannskonfiguration. Det är fem identiska ”Hillbilly Stills” med 24 liters kapacitet var. Dessa körs som fyra mäskpannor och en spritpanna. Med denna kommer de upp närmare 40 liter per dag. För att få större fart flyttade de 2012 till den gamla ”Paymaster Building” på Naval Yard och har där nu två helt nya kopparpotstills från Forsyths i Skottland.  De har också köpt in ”riktiga” jäskar av trä gjorda av en lokal tillverkare som normalt gör de typiskt amerikanska små vattencisternerna man ser på taken.

DSC01977-1

Batteriet av Hillbillystills.

När de är igång med den nya utrustningen räknar de med att de kan ge upp mot 150 liter per dag. Så även efter denna expansion är produktionen minimal, framförallt om man jämför med vad de stora drakarna på Beam och Daniels trycker ur sina gigantiska kolonnapparater. Den som vill börja hemma själv kan enkelt köpa en Hillbilly-panna på postorder för runt 450 dollar, alltså under 3000 kronor. Man måste förstås klicka i rutan att man inte ska göra något olagligt med den. Vet man inte hur man ska hantera den presenteras detta utförligt på företagets Youtube-videos.

På Kings County lägger man inte så stor vikt vid pannornas form, de räknar med att få samma sprit ur de två nya traditionella kopparpannorna som stålpannorna med kopparhals och den första lilla pannan som de kört innan. Detta är en helt annan åsikt om pannans form än den som råder i myterna i Skottland. Där sägs det ju att plåtslagarna reproducerar minsta buckla vid pannbyten, något som dock nog sällan sker i praktiken.

De kör en variant på skärning av spriten som jag aldrig sett förut. Förutom den sedvanliga urskiljningen av ett hjärta att spara och huvud och svans som återdestilleras så slängs den allra första delen fram till ca 86% alkohol bort. Den enda användning de har funnit för den är som insektsspray och rengöringsmedel. Hjärtat börjar sedan vid 80% (Bourbon får enligt lag inte destilleras till över 80%) och körs till ca 65%, och varje körning tar idag 4-5 timmar.

De försöker köra ekologiskt och naturligt och har en liten demonstrationsodling av korn och majs intill knuten, och sädesresterna från produktionen komposteras bakom destilleriet. En svart-vit destillerikatt smög omkring på destilleriet, men var inte alls lika fet som den gamla Towser på Glenturret.

DSC01980-1

De nya pannorna från Forsyths.

 

Lagring

Lagringen sker på övervåningen rakt ovanför pannrummet. Den största delen lagras i 5-gallonfat, alltså knappt 20 liter. Storleken bestämdes  av hur mycket den klenaste på bygget, dagens guide Mark, orkade bära. Dessutom ger de små tunnorna en snabbare mognad, eller iallafall mera träinfluenser fort.  Alla tunnor levereras med level #3 char, ganska kraftigt kolade, och gick enligt Mark sedan vidare till bryggerier och ett av de mera kända skotska maltdestillerierna. På grund av de små faten, och det utsatta läget i ett rum med stora fönster suger änglarna i sig 8% av spriten på det första året.

I lagret syntes flera exempel på deras experimentlusta, allt ifrån användning av rökig malt i sin Bourbon till Rye (mer än 50% råg) och druvspritsexperiment.

DSC01990-1

DSC01992-1

Peated Bourbon…

Produkter

DSC01959-1

Trots den ringa åldern finns prisbelönt och hyllad Bourbon redan i sortimentet. Bourbon buteljeras normalt som ”straight” – vilket innebär minst 2 års lagring i nya ekfat. Här i frigjorda New York känns det inte helt konstigt med en Bourbon som inte är straight. Den egensinnige Jim Murray tilldelade i sin bibel den helt olagrade Moonshine Whiskeyn hela 92 poäng, så något görs nog rätt även om kanske få delar hans smaklökar.

Idag buteljeras deras Bourbon vid ca 1.5 år. För buteljering väljer Blendern Nicole ut 7-8 fat för varje batch som handbuteljeras nere i pannrummet utan kylfiltrering men efter nedspädning till 45%. Den har en trevlig, men inte helt dominerande träighet med inslag av blyertspennor och  lösningsmedel/björnklister från de nya faten, och är för sin ålder riktigt bra tycker jag.

DSC01970-1

De buteljerar även en helt olagrad ”Moonshine” Corn Whiskey med 80% majs och 20% malt i mäsken. Detta är den enda Amerikanska whiskeyvariant som aldrig behöver bekanta sig med ett fat, inte ens för en kyss på några sekunder som annars räcker för omvandla sprit till Whiskey. Denna var väldigt mjuk och trevlig, framförallt jämfört med storsäljare som turistmagneten Georgia Moon som körs av Heaven Hill och säljs i syltburkar, Mason Jars. Kings County Moonshine är söt och ganska munfet med karamelltoner, och ganska kort. Den vann silver vid årets Artisan Spirits tävlingsklass Moonshine.

Vid mitt besök hade de även en ”julwhiskey” kryddad med bland annat kardemmumma och kyddpeppar. Detta har gift ihopsig i en begagnad tunna i några månader innan det buteljerats. Det var inte så dumt, nästan som flytande pepparkakor, men jag skulle inte vilja kalla det whiskey.

På marknaden finns även deras chokladkryddade whisky. Här tas skalrester av kakao från lokale  chokladmakaren Mast Brothers och läggs i ”tepåsar” i moonshinespriten. Detta buteljeras sedan som chocolate ”flavored” whiskey. Regler och reglementen för whiskey är inte så strikta som här. Först sa guiden Mark att lagen endast tillåter besökare att prova 3 sorter, men efter att ha konstaterat att ingen av gästerna var polis bjöd han glatt även på chokladspriten, som med en bitter chokladton nästan drog åt gamla sherrybombslagringar.

Kings County Bourbon importeras till Sverige av Fine Wines Sweden som får in små mängder som säljs på restaurangsortimentet. .