Tillvägagångssätt

Hur går en provning till?

Vid en provning börjar jag med en genomgång om drycken ifråga, lite historik, framställning och provningsmetodik.

Vi provar sedan typiskt 4-5 sorter, oftast utan att i förväg tala om exakt vad som finns i varje glas för att alla ska kunna bilda sig en egen uppfattning om vad som provas.

Allt i en lättsam stämning och utan några krav på att man måste ”ha rätt”, alla har vi olika smak och alla har vi rätt. Tycker DU att whiskyn är god så är den det för dig, det kan inte jag bestämma.

Uppställning2

Uppställt för provning. I detta fallet sker provningen i ett lagerhus vilket ger en extra dimension.

Se här för bilder från en provning på Livgrenadjärmässen.

Vad kan man prova?

Jag kan ordna provningar på de flesta jästa och destillerade dryckestyperna, men whisky är min hemmaplan.

Det finns väldigt många lämpliga whiskyteman, här är några exempel från whisky, både för mera ”nybörjare” och ”avancerade”.

 • Vad är whisky ?
  Vi provar olika typer av whisky, vad skiljer typisk Skotsk, Irländsk och Amerikansk whisky?
 • Svensk Whisky, se mera information här. Jag har gjort ingående besök hos Mackmyra, Hven, Smögen och Box, och brinner för att sprida den svenska whiskyns gospel.
 • Japansk Whisky. Japan har en snart 100-årig tradition av whiskytillverkning och här finns mycket gott att botanisera bland. Jag har besökt 2 av destillerierna i Japan, det äldsta Yamazaki och det nyaste Chichibu.
 • Skottland Runt. I Skottland finns ett antal regioner som sägs ha olika karaktär på sin whisky. Det går att sätta upp många intressanta provningar som visar – eller motbevisar – denna tes.
 • Amerika Runt. Amerikansk whisky är mycket mer än Jack Daniels och efter två år bosatt i USA har jag bra på fötterna för en genomgång.
 • Jorden runt, vi provar whisky från till exempel Asien och Amerika
 • Norden runt, Danmark och Finland har whisky som finns tillgänglig i Sverige.
 • Faten. All whisky lagras i ekfat, och ekens ursprung och fatens tidigare innehåll spelar väldigt stor roll för resultatet.
 • Ålder. All whisky måste lagras, och ju äldre desto dyrare, men hur utvecklas smaken genom lagring?
 • Rökighet. Svenska marknaden är en av de bästa för rökig whisky, och många timmar kan användas för att skärskåda hur olika destilleriers rökwhishky framställs och smakar.
 • Blanda själv. En väldigt rolig provning är att låta deltagarna framställa sin egen blend utifrån olika baswhiskies.
 • Destillat. Att avgöra vilken typ av sprit det är kan man tro är lätt, men det kan vara väldigt svårt….

Hur kan jag boka en provning?

Provningar kan ordnas på två sätt, antingen All Inclusive-varianten eller Catering-varianten.

Det som är krångligt är Alkohollagstiftningen. Den gör att provningar antingen genomförs på en lokal med utskänkningstillstånd eller genom att kunden själv köper in den dryck som skall provas. Tyvärr medger inte lagen att jag köper in och tar med mig det som skall provas, men jag hjälper gärna till att se till att rätt saker beställs och köps in.

I en All Inclusive-provning sker provningen på en lokal, till exempel Livgrenadjärmässen där jag har genomfört ett antal provningar. Oftast samlas gästerna över en öl innan provningen, och efter provningen avnjuts en måltid av något slag.

I en Cateringprovning ordnar jag glas, provningsunderlägg och andra tillbehör, och kunden ordnar lokalen och inköpen av det som skall provas. Lokalen kan var en samlingslokal på jobbet, en föreningslokal eller hemma hos någon av deltagarna. Jag har bland annat hållit provningar i Basturelaxen och inne på ett Whiskylager, allt är möjligt.

Var kan jag boka en provning?

Jag bor i Linköping, och gör provningar upp till ett par timmars resväg härifrån utan problem, vid längre avstånd blir det lite krångligare.

Hur kan jag boka en provning?

Enkelt, ta kontakt med mig så diskuterar vi var, när och hur!

Säkerhetskod:
security code
Ange säkerhetskoden:

Submit

 

 

 

Allt om Malt