Historia

[Detta skrevs som en inlämningsuppgift i Symposions kurs Tutor of Fine Spirits. Kravet var 7 punkter i historien på max 3 A4. Det skrevs en kväll i Februari 2013 och har inte efterredigerats.]

1.     Förspel – Historiens dunkel

Whiskyns historia är dold i historiens dimmor. Denna till synes enkla produkt framställd av endast malt, vatten och jäst kan vi spåra väldigt långt tillbaka. Här kommer en kort neddykning i några av de mest viktiga händelserna i whiskyns historia. Berättelsen är framförallt inriktad på historien fram till den boom av maltwhisky som vi ser idag.
För denna beskrivning underlåter vi oss att gå tillbaka till den mest basala grunden, uppkomsten av jordbruk och förädling av vilt gräs till odlad säd. Detta ledde till, eller leddes av, övergången från nomadstammar till bofasta byar, och skedde förmodligen framförallt i området södra Turkiet – Mellanöstern i den så kallade gyllene halvmånen – området mellan floderna Eufrat och Tigris. Någonstans glömde någon sin säd som mältades av en slump, vattnades och jästes till någon form av proto-öl, eller flytande bröd .
När vi väljer att göra vår ansats till att berätta Whiskyns historia har vi kommit så långt att framställning av jästa drycker av malt, druvor, ris eller vad som fanns till hands lokalt var ett välkänt och nödvändigt baskrav.

2.     Sprit !

Det första riktigt viktiga steget på den långa och vindlande vägen är utvecklingen av destillation av alkohol i en liten täckt bunke av något slag. Uppkomsten av detta är tyvärr också höljd i historiens töcken, ledtrådarna går bland annat till Kina och börjar för flera tusen år sen.
I Kina har krut tillverkats länge, och sprit underlättar framställningen. Det är till och med så att det ursprungliga styrkemåttet på alkohol utgick ifrån hur det reagerar med krut. Brann det på bra så var det proof, sa det poff så var det over proof, och brann det inte så var det under proof. Proof är med moderna mått 50% alkohol.
Andra pionjärer inom området anses de gamla Egygtierna vara, och fram i mera dokumenterad tid Morerna. Morerna i Spanien anses vara de som var främsta överföraren av denna kunskap till Kristna munkar som sedan förde den vidare.
Det skall dock noteras att det ingalunda var för njutning som dryck som detta gjordes, det handlade om framställning av mediciner och goa dofter för tempel och tempelarbetarbruk. Nånstans längs vägen sniffade någon för mycket på dekokten och den började drickas – som medicin och för nöjes skull.

3.     Aquawitae

Vi hoppar raskt över tid och rum fram till 1494, då vi har dokumentation för nästa viktiga steg i utvecklingen. Steget är att destillationskonsten spritt sig till Skottarna som med hjälp av den råvara som fanns tillhands – korn– destillerar fram en dryck. Dokumentet talar om att munken John Cor fått malt motsvarande ca 1.5 ton för att göra Aquawitae.
Dokumentet talar för att munken ifråga inte bara ägnade sig åt stilla söndags bränning för lite nattvardsmumma, utan att det var rejäla mängder som skulle köras fram. Om vi räknar med att han kanske hade hälften så bra utdelning som moderna tillverkare borde han ändå fått fram sisådär 300 liter ren sprit ur sin tilldelade last.
Dokumentet visar också att namnet som senare förvanskas till Whisky redan då var vedertaget, namnet delas för övrigt med namnet på sprit i de flesta kulturer och betyder livets vatten.

4.     Excise Act och John Smith

John Smith, grundaren av Glenlivet, var inte först med att göra maltwhisky, långt ifrån. Men, han var så framgångsrik med sin tillverkning av illegal sprit att kungen George IV, som gillade den över annan sprit, pressade på till en vettig lagstiftning som gjorde att den kunde legaliseras.
Från första lagen som beskattade sprit i Skottland 1644 fram till 1823 års Excise Act var lagarna ett lapptäcke av bestämmelser som på olika sätt försökte hindra illegal tillverkning och maximera skatteintäkter. Med den nya lagen blev Smith och sedan många efterföljare legala whisymakare.

5.     Blandwhisky

Blandwhiskyns uppkomst i mitten-slutet av 1800-talet består av flera beståndsdelar. Först ledde den industriella revolutionens utveckling och herrarna Stein och Coffee fram till en helt ny och mycket effektivare metod att göra sprit. Detta var den kontinuerliga destillationen i en patent eller Coffee still, patenterad 1831.
I USA experimenterades och man kom fram till att man kunde ta genvägar vid mäskframställningen. Malten var kritisk för att få snurr på processen att omvändla stärkelse i säd till socker, men det räcker med att blanda i en mindre mängd mältat korn i omältat dito, eller mixa med t.ex. majs,  bara man ser till att koka sönder säden så att stärkelsen friläggs på samma sätt som den görs vid mältningen.  Iallafall, denna mäsk var också den billigare att tillverka, den gav kanske inte så mycket smak men om man nu hade en effektivare panna så spelade det kanske inte så stor roll, och smaken var nog inte det viktigaste på den tiden.
Kombinationen grainmäsk – som det heter om man inte till 100% baserar den på mältad säd – och den effektivare pannan gav en billigare och mindre illasmakande (eller karaktärsfull om man är finkänslig) sprit.
Några fiffiga handelsmän insåg att det gick att kombinera smakrik och mild sprit och hitta en gyllene medelväg. Andrew Usher brukar utpekas som den som först systematiskt gjorde detta, andra pionjärer var bröderna Chivas och en viss Mr Walker – inte Fantomen-  från Kilmarnock.
Blandwhiskyn banade väg för att Skottarnna kunde börja producera stora volymer av Whisky… det gällde bara att ha en stor marknad.

6.     Vinlusen

Som genom ett hoppsan dök det upp ett gyllene tillfälle för whiskyn när vinlusen gjorde sitt härjartåg genom Cognacdistriktets druvstockar från mitten av 1800-talet. Denna Amerikanska import dödade effektivt de flesta plantorna, med följden att Cognacstillverkning blev omöjlig och det helt enkelt inte fanns nån Cognac att sälja.
Findrycken i England var Cognac, men whisky, framförallt blandwhisky klev nu in och skapade sig en marknad som man sen inte släppt ifrån sig utan bråk.

7.     Lagringslagar

Det ursprungliga användandet av fat hade inte att göra med att det skulle lagras för att det skulle bli bättre. Fat var helt enkelt den enda stora tillgängliga behållaren för sprit som man inte drack upp direkt. Sen var det förmodligen en kombination av långa transporter, handelsblockader och andra mer eller mindre slumpmässiga förhållanden som ledde till att människan upptäckte att det vart bättre om det fick ligga ett tag i ett fat – speciellt om var ett ekfat och det kolats på insidan. Just kolningen brukar tillskrivas en viss pastor Craig i USA, han anses ha råkat elda i ett fat o använt det ändå – eller försökt få bort resterna av föregående innehåll i slutet på 1700-talet.
Nåväl, för Skotsk whisky finns sedan 1915 lagar om att spriten måste lagras en viss tid i en tunna för att få kallas whisky. Det var mera spritpolitiska än smakmässiga skäl dock. Om det sätts en 2-årig gräns för lagring minskar tillgången, och därmed det hejdlösa supanet. Året efter höjdes gränsen med samma argumentation till 3 år. Det är förmodligen samma logik som låg bakom ändringen från 75 till 70 cl på spritbuteljer i Sverige.
Lagen gör att vi i Sverige slipper råsprit som passerat genom en tunna och buteljerats som Whisky, något som är legalt i många andra världsdelar.

8.     Glenfiddich

För att börja knyta ihop säcken i utvecklingen av whisky fram till maltwhiskyboomen tar vi fram familjen Grant ifrån Dufftown. William Grant byggde sitt drömdestilleri Glenfiddich 1887, och kunde i rask takt expandera och bygga  Balvenie 1902. Familjen Grant har fortfarande kontroll över detta imperium.
Hursomhelst, på sextiotalet kläckte de den briljanta iden att kränga sin maltwhisky direkt till kunderna. Med hjälp av bra marknadsföring, en annorlunda förpackning i en trekantig flaska och får vi förmoda en produkt som folk gillade byggdes med åren upp en avsevärd försäljning av maltwhisky.
Lite av en slump fick Glen Grant också tidigt en marknad i Italien. Allt eftersom konkurrenterna såg detta dök fler och fler singlar upp på marknaden, bland annat Diageos Classic Malts. Numera är malten fortfarande volymmässigt bara i storleksordningen 10%, men det finns mycket pengar att tjäna i det segmentet.

Frukten av denna utveckling njuter vi nu, en fantastisk tillgång på välmakad, vällagrad och god whisky.

Allt om Malt